Ik ben…

geboren in de keuken van een huisje dicht bij de Waddenzee, opgegroeid tussen de Groningse weilanden (en in de weekenden op een zeilboot), nog steeds verliefd op alle boerderijdieren. Ik woonde achttien jaar in Amsterdam, studeerde Nederlands (niet afgemaakt) en tekstschrijven (wel), sprak wereldsterren voor de Break Out!, ontmoette mijn grote liefde Paul toen we achter de bar van Paradiso werkten, reisde met hem door Amerika en Japan, maakte veel geluk en groot verdriet mee, werd er sterk van en blijf ook een softie.

Kennis en empathie

Ik heb altijd gewerkt vanuit mijn interesse in mensen en hun verhalen. In 2015 ging ik me richten op het begin van alles: nieuw leven. Ik deed verschillende opleidingen om zwangerschapscoach te worden, waarbij ik heerlijk mocht duiken in de fysieke, mentale en emotionele kant van het krijgen van een kind. Ook leerde ik over de vroegste psychologie, de ervaringen van de baby en het hechtingsproces met de ouders. Het is zo fijn als dit met een hoop vertrouwen en plezier verloopt, maar ook om te weten wat belangrijk is, en waar je invloed op hebt, als het moeilijk is. Met veel kennis en empathie ondersteun ik sinds 2016 (aanstaande) ouders bij wat zij hierin nodig hebben.

Alles wordt anders

Moeder of vader worden is een levensgebeurtenis die je voorgoed verandert. Ook voor een baby zijn de tijd in de buik en de ervaringen rondom de geboorte vormend. Daarom is échte aandacht voor deze periode zo zinvol. Het is van grote invloed op hoe je als gezin verdergaat. En je mag het doen op jouw manier. Daarbij helpen vind ik het leukste aan mijn werk. Het blijft zo boeiend: het ontstaan van een nieuw individuutje, de ingenieuze fysiologie, hoe ons brein werkt en onze intuïtie, de beweging van angst naar inzicht en rust. Mensen zijn fantastisch en tot zoveel in staat. Ik ben telkens weer getuige van wat het leven mooi maakt.

Schrijven

Ook schrijf ik nog steeds, als tekstredacteur voor Ouders van Nu, vertaler van verschillende boeken over de zwangerschap, yoga en voeding, en samen met verloskundige Joyce Schouten schreef ik hét bevalboek voor partners: Wonderbaarlijk – Alles wat je moet weten als je vrouw gaat bevallen. Wil je een persoonlijk verslag van de geboorte van jullie baby? Ik schrijf het graag voor je, op basis van een interview en in een creatieve, heerlijk leesbare vorm. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Oscar

Last but not least: in 2009 kregen Paul en ik een zoon, Oscar heet-ie. Mijn zwangerschap en bevalling waren een spannend project met veel medisch gedoe, want ik heb diabetes 1. Een benadering vanuit risico’s en metingen, waarbij ik bewuste aandacht voor het o zo wezenlijke emotionele aspect heb gemist. Maar wat me óók bijblijft: kracht en liefde. Een bevalling is maar deels in woorden te vatten, het is zo individueel en mijn verhaal zal nooit dat van een ander zijn. Ik gun elke ouder zijn of haar eigen unieke, positieve ervaring.

Opleidingen

Docent Natuurlijk Zwanger bij MAMZ Academy (verloskundetheorie, fysiologie en pathologie, fysiotherapie, yoga, ademtechnieken, meridiaanleer, acupressuur, moxa, shiatsumassage en coachingsvaardigheden) • HypnoBirthing The Mongan Method • Resetmethoden na een traumatische bevalling voor verloskundigen bij Arjenne Hoeksema • Rebozotechnieken bij Thea van Tuyl • Spinning Babies Introductietraining • Zwangerschapsmassage en massage na een miskraam bij BiA Doula • Birth From the Baby’s Perspective bij Matthew Appleton • Obstetric Violence bij Noorderzicht • Fysiologie van de baring bij Noorderzicht • Hypnosetechnieken bij Jolanda van den Bosch • Coachingsvaardigheden voor doula’s bij Monique van der Werff • Ondersteuning bij verliesgeboorte bij Laurina Cerredo • Ondersteuning bij abortus en zwangerschapsafbreking bij Laurina Cerredo • Ondersteuning bij een inleiding bij Catharina Ooijens • Reiki 1 en 2

Dit is wat ik doe

Zwangerschapscursus

Bij mijn uitgebreide zwangerschapscursus bereid je samen de bevalling voor met veel kennis en handvatten.

»

Complete privécursus

Mijn zwangerschapscursus kun je ook privé volgen in vier lessen met alle aandacht voor jullie.

»

Korte privécursus

In één of twee sessies van ieder twee uur leer je efficiënt en gericht wat jullie willen weten.

»

Coaching

Bevallingsverwerking en/of samen kijken wat je nodig hebt om met rust en zelfvertrouwen de bevalling in te gaan.

»